Ook de advocatuur is bezig met duurzaamheid. Zo adviseren diverse kantoren hun klanten om ESG-doelen te realiseren – Environmental, Social Governance – om te laten zien hoe zij zelf ook als kantoor bijdragen aan een duurzame toekomst. Maar om ESG praktisch in te vullen is nog niet zo makkelijk. Bomen planten in Zuid-Amerika, daar hoor je toch dubieuze verhalen over. Maarten Schuttél van Capital Media Services, een mediabureau voor de juridische sector, besloot daarom om het makkelijk en tastbaar te maken: we planten gewoon een bos in Nederland, dat je als perceelpartner met eigen ogen kunt komen bekijken. Dat blijkt in de juridische wereld prima aan te slaan.
Schuttél is een echte natuur- en bomenliefhebber. “Ik geloof in dit project, dus ik heb het perceel zelf aangekocht. Het is ruim 11.000 m2 in Horst aan de Maas, nu nog een braakliggend terrein, maar de gemeente heeft er de bestemming ‘bos’ op gelegd. En nu bieden we advocatenkantoren en hun zakenpartners de gelegenheid om bomen te planten in dit ESG-Park. Zo leggen ze CO2 vast, en over 100 jaar staan de bomen er nog!” Hoeveel bomen je moet planten als bedrijf, kun je zelf uitrekenen, legt Schuttél uit. “Globaal gezien moet je één boom per jaar planten om de CO2-uitstoot door mailverkeer/het gebruik van AI te compenseren, of voor het printen van 60.000 A4’tjes.”
10x zo veel CO2
Overigens mogen ook niet-advocaten gerust meedoen. Zo sprak hij onlangs met de eigenaar van een AI-bedrijf. “Zij realiseren zich ook wel dat een zoekopdracht met AI tien keer zo veel CO2-uitstoot oplevert als
een gewone zoekmachine. Dus toen ik hem over dit bomenproject vertelde, was hij gelijk enthousiast. ‘Fantastisch voor mijn kinderen’, vond hij, en een mooie manier om hun CO2 te compenseren. Nu probeert hij ook andere AI-bedrijven te overtuigen om mee te doen. Hij had ook meteen een idee om camera’s op te hangen die registreren welke vogels er komen, en zo de biodiversiteit te volgen. Mooi toch?”
Kindskinderen
Bedrijven die het park sponsoren krijgen een een in eigen beheer uitgegeven ESG-certificaat bij hun bomen-pakket. Schuttél: “Op meerdere websites zijn de perceelpartners online zichtbaar, en ze krijgen aandacht in de jaargids Advocatuur voor Ondernemingen, die jaarlijks als bijlage bij het NRC verschijnt. Ook krijgen ze jaarlijks een ‘greenshot’ dat laat zien hoe hun bomen er bijstaan. En in het najaar houden we een perceelpartnerbijeenkomst in het park. Het is natuurlijk wel mooi als ze hun bomen over 50 jaar aan hun kindskinderen kunnen laten zien.
Schuttél raakt zelf enorm geïnspireerd door het ESG-bos. “Ik ben ineens met hele andere materie bezig, ik lees boeken over bomen, er gaat een hele nieuwe wereld voor me open. Daarbij ben ik overigens erg blij met de ondersteuning van de Nationale Bossenmakelaar en van Rob Janmaat die ons met advies en de juiste connecties verder heeft geholpen. Welke bomen kun je nou het beste planten, en hoe ver moeten ze uit elkaar staan? Dat laat ik graag aan de deskundigen over.”
Bosrijk
Dit voorjaar worden de eerste 400 bomen geplant, op twee stroken van het perceel die als themapark zijn ingedeeld. “We zijn nog maar een paar weken bezig, maar het gaat al heel hard! Komend najaar willen we meer kavels aanplanten met nieuwe bomen namens zakenpartners, en zo verwachten we het bos over een jaar of vier vol te hebben”, vertelt Schuttél. Hij is al aan het uitkijken naar een volgend perceel. “Misschien kunnen we samenwerken met een organisatie als Staatsbosbeheer, of stoppende boeren. Want stel nou dat elk bedrijf voortaan besluit om elk jaar 10 bomen te planten, moet je eens kijken hoe bosrijk Nederland dan wordt!”
Meer informatie over het ESG-bos is te vinden op legaltube.nl/esg/