Paarden bij elkaar

Een paard of pony staat alleen, wat zijn de opties voor jou als eigenaar?

Een paard alleen laten staan is niet gewenst. Deze sociale dieren hebben de bescherming van de (mini) kudde nodig en minimaal één vriend om mee te spelen, te kroelen en door gekroeld te worden. Kroelen is een geestelijke en lichamelijke behoefte die zelfs bloeddrukverlagend werkt. Met 2 pony’s heb je al zo’n mini kudde.

Toch kan het niet altijd mogelijk zijn om er zelf een paard bij te kopen vanwege de financiële lasten en/of tijdgebrek, en wil je ook niet tot in het oneindige paarden blijven houden. Ook verplaatsingen of het moment van overlijden van één van de twee heb je niet altijd in de hand. Het is dus onvermijdelijk dat een paard soms even alleen komt te staan.

Wat zijn de opties? 

Hieronder staan een aantal opties, waarop je naar hartelust kunt variëren. Maak zo duidelijk mogelijke afspraken en zet die ook op papier.

Zelf stalling/weidegang aanbieden

Je biedt zelf aan dat een andere eigenaar een pony bij jou mag stallen, al dan niet tegen betaling. Je kunt dat uitbreiden door de dagelijkse verzorging (voeren, dagelijkse check) ervoor aan te bieden, maar dat hoeft niet. Houd er wel rekening dat er in dat geval regelmatig iemand op jouw terrein loopt en spullen gebruikt. Een mooie oplossing als je na de huidige pony geen nieuwe meer wilt, maar wel graag paarden om je heen hebt.

Een voorbeeld contract (Belgisch!) vind je hier https://www.paarden.vlaanderen/nl/themas/Pacht-en-huur/Modelovereenkomsten-voor-huur-en-gratis-gebruik-pachtwet-niet-van-toepassing

Extra paard of pony aanschaffen en er eventueel een bijrijder /verzorger bij zoeken

Je koopt er zelf een weidemaatje bij. Voor de dagelijkse verzorging zoek je eventueel hulp. Er zijn bemiddelingssites voor paardenliefhebbers die geen eigen paard kunnen houden maar het wel leuk vinden om te helpen met de verzorging in ruil voor het recreëren met het paard.

Lease of halve stal constructie

Je koopt een ander paard erbij en deelt dit paard met een ander. Als je samen de financiën en de verzorging deelt en ook met de ander evenveel tijd in de vorm van rijden, mennen, grondwerk met het paard hebt, dan spreken ze in België van een halve stal constructie. Als je zelf eigenaar blijft van het extra paard en een ander mag er tegen een afgesproken bedrag op rijden dan is er sprake van een leaseconstructie.

Weide samen delen

Hebben twee eigenaren met een alleenstaand paard elkaar gevonden dan kun je samen om tafel gaan om af te spreken hoe jullie de zorg en de faciliteiten willen delen. Hebben jullie allebei een weide, dan kun je afspreken om de paarden daar om en om op te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om één weide alleen nog als hooiland te gebruiken.

Adoptie

Je blijft eigenaar, maar je laat je pony adopteren door iemand die stalling en verdere verzorging overneemt. Je pony verhuist naar een andere kudde.

Pension of rusthuis

Je plaatst je pony naar een pension of rusthuis waar het tot zijn dood kan blijven. Vergewis je er wel van dat er in de basis een stabiele kudde is waar je pony contact op stal en in de wei kan hebben. Meestal kost dit wel geld.

Verkoop

Lukt het allemaal niet, dan is je pony aanbieden ter overname een optie. Je gaat op zoek naar een goed nieuw huis. Probeer afspraken te maken over terugkoop, zo voorkom je dat je paard naar de handel of de slacht gaat.

Hoe verder? 

Als je hebt bedacht welke optie je voorkeur heeft, kun je verder aan de slag. Deel je plan met zoveel mogelijk paardenvrienden in de buurt, via via komen vaak de mooiste oplossingen. Onderschat ook niet de kracht van Social Media. Hieronder geven we voor de specifieke vorm nog wat Facebook ideeën, maar bedenk ook dat er specifieke groepen voor bepaalde rassen zijn: Shetlanders, IJslanders, Friese paarden enzovoort waar je je vraag of aanbod kan delen. Er zijn speciale websites op Facebook voor paarden en pony’s die een nieuwe stal zoeken, waar stalling en weidegang aangeboden worden of gericht op een specifiek ras. Er zijn soms ook regionale sites met een groot bereik. In België kun je sites vinden gericht op adoptie en halve stal.

Diverse contracten vind je tegen betaling op https://paardencontracten.nl/contracten/ Bij de afzonderlijke kopjes vind je specifieke verwijzingen naar gratis te downloaden voorbeeldcontracten.

Aanbod stalling/weidegang 

Er zijn speciale Facebook groepen voor stalling en weidegang, soms specifiek voor een bepaalde provincie. Deze opsomming is niet compleet en kan aan wijziging onderhevig zijn, maar om een idee te gevan van de sites op moment van schrijven zijn dit een paar voorbeelden:

Shetlander stalling en weidegang Nederland

stalling en of weidegang Overijssel /  Paddock Paradise , equi habitat , Hit Actief Stal , Weidegang op de Veluwe

Pensionstalling en weidegang aangeboden en gezocht.

Een voorbeeldcontract voor halve stal (Belgisch) vind je hier

Bijrijder /verzorger zoeken

Denk eens aan een oproepje bij de plaatselijke manege/rijvereniging/ruiterspeciaalzaa of misschien wel het plaatselijke huis aan huis weekblad. Op Facebook/Social Media/Marktplaats kun je zoeken naar sites en advertenties met de zoekterm bijrijder, verzorgpony enz.

Bijrijders gezocht / aangeboden Gelderland

Ruiter zoekt paard, paard zoekt ruiter!

Verzorgpony/paard Aangeboden En Gezocht

Verzorgers/bijrijders/verzorgpaarden GELDERLAND

Lease of halve stal constructie

Ook hier zijn aparte Facebook groepen voor, bijvoorbeeld:

PAARDEN TE LEASE OF BIJRIJD(ST)ER GEZOCHT

Lease pony’s

Verzorgpaarden & halve stal’ Aangeboden & gezocht

Verzorgpaarden & halve stal aangeboden/gezocht in België !!

Een voorbeeldcontract voor halve stal (Belgisch) vind je hier

Weide samen delen

Hoe vind je een andere eigenaar van een alleenstaand paard? De oplossing is soms verrassend simpel: vertel het op de manege, rijvereniging, aan zoveel mogelijk paardenliefhebbers. Vaak komt de oplossing uit de kennissenkring. Het is ook heel zinvol om eens een rondje te gaan fietsen in de buurt. Je zult zien dat er schrikbarend veel paarden en pony’s alleen staan. Als je de eigenaar benadert met een voorstel voor een win-win oplossing dan zullen ze zeker naar je willen luisteren!  Paardenbijelkaar.nl richt zich op het koppelen van dergelijke weidemaatjes. Afhankelijk van de situatie kun je ook zelf je oproep doen op een van de websites genoemd bij de andere varianten, bijvoorbeeld een voor stalling en weidegang.

Adoptie

Paarden ter adoptie BELGIE

MODEL CONTRACT LINK KLOPT NIET – wordt nog aangepast obv antwoord webbeheerder

Verkoop

Op de sits waar paarden voor verkoop worden aangeboden (zie hierna) kun je een advertentie plaatsen. Om zeker te zijn dat hij voor het beoogde doel wordt gebruikt en niet alsnog wordt doorverkocht kun je gebruik maken van het contract van https://www.dekempenaer.nl/kennis/gebruik-paard-als-weidemaatje-afdwingen/

Aankoop

Mocht je er op uitkomen dat je toch zelf een weidemaatje koopt of overneemt voor je alleenstaande paard, dan kun je voor aanbod bijvoorbeeld terecht op sites als

Shetlandpony herplaatsing groep

Paarden / pony’s zoeken nieuwe stal

paarden en pony’s

Een kleiner aanbod staat op Marktplaats.

Search