Meet je voedselbosoogst!

Met het project Meet je voedselbosoogst ontwikkelen we een uniforme en laagdrempelige manier om de belangrijkste opbrengsten van voedselbossen te meten. Het gaat om biodiversiteit, CO2-opslag, bodemverbetering en de oogst in de traditionele betekenis van het woord met kruiden, vruchten, noten en eventuele opbrengsten uit excursies e.d. De resultaten kunnen dienen als onderbouwing bij financieringsaanvragen en helpen voedselboseigenaren zichzelf te vergelijken met anderen, om van elkaar te leren.

Testperiode

Na een uitgebreide testperiode met twintig voedselboseigenaren, kunnen alle voedselboseigenaren sinds de lancering op 29 oktober nu hun opbrengsten gaan bijhouden. Alle data zijn open source, dus van iedereen. Dit moet helpen de ontwikkeling van voedselbossen te versnellen. Nu zijn de beloftes van betere oogsten, grotere biodiversiteit, een betere bodem en meer CO2 opslag nog gebaseerd op de ervaringen van enkele voedselbossen, in de toekomst zijn er meer data om hier uitspraken over te doen. Wil je hier met jouw organisatie ook in meedoen? Mail dan naar info@voedseluithetbos.nl

Online bijeenkomst en eerste evaluatie

14 mei zijn we gestart met een online bijeenkomst met 25 voedselboseigenaren, die de tool testten. Zij hebben  Co2 en biodiversiteit gemeten en een economische test ingevuld. Met hun bevindingen is de tool geoptimaliseerd. Lees meer in ons verslag van de eerste evaluatie.

Druk bezocht webinar

Het resultaat werd op donderdagmiddag 29 oktober gepresenteerd tijdens een webinar voor de lancering. Hiervoor meldden meer dan 600 mensen zich aan. Nu kan iedereen gebruik van de tool maken en zo de ontwikkelingen van het eigen voedselbos vastleggen en zichzelf vergelijken met andere voedselbossen. Ook ontstaat er inzicht in de winst van een natuur inclusief landbouwsysteem vergeleken met traditionele landbouw.

  • Hier lees je het persbericht
  • Hier vind je een link naar het opgenomen webinar op youtube (of kijk hieronder)

 

Video: Meet je voedselbosoogst

Video: Verslag webinar

Search